Cilt: 1 Sayı: 1, 31.12.2023

Yıl: 2023
Doç. Dr. Onur ÖZTÜRK SAMSUN UNIVERSITY, SCHOOL OF MEDICINE 0000-0002-3371-6051
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, İç Hastalıkları, Sağlık Bilimleri, Halk Sağlığı, Aile Hekimliği, Sağlık Yönetimi, Tıp Eğitimi, Profesyonel Yazarlık ve Gazetecilik Uygulaması

SMJ’nin temel amacı tıp profesyonelleri için yüksek kalitede sürekli tıp eğitimi sağlamaktır.

Tıbbi yayın niteliğindeki temel, dahili ve cerrahi disiplinlerden yayın kabul edilmektedir. Bunların dışında, tıbbi boyutun irdelendiği tıp dışı disiplinler arası yayınlar da değerlendirme kapsamındadır. Araştırma makaleleri, derlemeler, vaka raporları, mektuplar, kongre bildiri özetleri ve klinik görüntülere/videolara dergide yer verilmektedir.

Dergimize gönderilecek yazılar tek satır aralıklı, alt-üst ve her iki yandan 2,5 cm boşluk bırakarak, 12 punto Times New Roman karakteri ile Word dokümanı olarak hazırlanmalıdır. Yazılarda yalnızca standart kısaltmalar kullanılmalı, bunun dışındaki ifadeler kısaltılacak ise yazı içinde ilk geçtiği yerde parantez içinde belirtilmelidir.

Türkçe karşılığı olan yabancı sözcüklerin kullanımından kaçınılmalıdır. İlaçların jenerik ya da kimyasal isimleri kullanılmalıdır.

Dergiye gönderilecek yazılar aşağıdaki bölümlerden oluşmalıdır:

Başlık
Özet
Metin
Kaynaklar
Tablo, şekil ve resimler
Başlık

Makale başlığı yazının içeriğini açıklayıcı ve anlaşılır olmalı, kısaltma içermemeli ve zorunlu durumlar dışında 10 sözcükten fazla olmamalıdır.

Özet

Türkçe ve İngilizce başlıkları izleyen Türkçe ve İngilizce özetler, biri diğerinin çevirisi olan en az 200, en çok 300 sözcükten oluşmalıdır. Yurt dışından gelen yazıların Türkçe özetleri tarafımızca düzenlenecektir. Araştırma makalesi özetleri şu alt başlıklar ile yapılandırılmalıdır: Amaç (objective), materyal ve metot (material and methods), bulgular (results) ve sonuç (conclusion). Diğer yazı türlerinin özetleri alt başlık gerektirmemektedir. Özetler metnin birinci ve ikinci sayfasında ayrı ayrı sunulmalıdır.

Anahtar kelimeler

Özetlere Türkçe ve İngilizce en az üç, en fazla beş adet anahtar sözcük eklenmelidir. Türkçe anahtar sözcükler Türkiye Bilim Terimlerine (TBT) (kaynak için www.bilimterimleri.com adresine başvurulmalıdır) ve İngilizce anahtar sözcükler “Medical Subject Headings”e (kaynak için www.nlm.nih.gov/mesh/MBrowser.html adresine başvurulmalıdır) uygun olarak verilmelidir. Anahtar sözcükler virgül işareti ile ayrılmalı ve her bir anahtar sözcüğün ilk harfi büyük harf ile başlamalıdır.

Metin

Makale içeriğinin tamamından oluşur. Her bir yazı türü (araştırma makalesi, olgu sunumu, derleme vb.) için faklı yapılandırılır. Makale metni dergi elektronik makale kabul sistemine yazar ve kurum adları olmadan Türkçe ve İngilizce makale başlığı, Türkçe ve İngilizce özetler, Türkçe ve İngilizce anahtar sözcükler, kaynaklar ve tablo/şekil/resim/grafikler ile birlikte yüklenmelidir.

Kaynaklar

Kaynakların yazımında Vancouver Reference Style Guide‘a uyulmalıdır:

Kaynak numaraları parantez ‘( )’ içinde, cümle içinde ilgili yerde veya sonunda noktadan önce verilmelidir. Birden fazla referans numarası verilmişse aralarına virgül ‘,’, ardı ardına ikiden fazla referans numarası verilmişse numaraların arasına tire ‘-‘ konulmalıdır [örn: (1, 2), (1-3)].

Kaynaklar makale metninin ardından ayrı bir bölüm olarak makale içinde geçiş sırasına göre dizilmelidir. Altıncı yazara kadar tüm yazarların isimleri belirtilmelidir, yedinci yazardan itibaren ‘ve ark.’ (yabancı yayın ise ‘et al.’) eklenerek sunulmalıdır. Dergi adları Index Medicus’ta kullanıldığı şekilde kısaltılmalıdır.

Şekil, tablo ve resimlerin toplam sayısı 6’yı geçmemelidir. Her bir kategori kendi içinde rakamla (1, 2, 3…) numaralandırılmalıdır. Tablolarda tablo numarası ve başlığı üstte, şekillerde ve resimlerde ise altta yer almalıdır. Şekil, tablo ve resimlerde standart dışı kısaltma kullanılması gerektiğinde bu durum ilgili görselin altında açıklanmalıdır. Tablo, şekil ve resimler metin içinde ilgili yerde sunularak makale kabul sistemine yüklenmelidir. Yapılan analiz yöntemi ilgili görselin hemen altında bir simge ile belirtilmelidir. Siyah, beyaz ve gri renkler tercih edilmelidir.

MAKALE KATEGORİLERİ

Araştırma Makalesi

Metin ‘giriş, materyal ve metot, bulgular, tartışma, sonuç’ alt başlıkları ile yapılandırılmalıdır.

Özet ‘amaç, materyal ve metot, bulgular, sonuç’ alt başlıkları ile yapılandırılmalıdır.

Derleme

Metin ‘giriş, ilgili konudaki başlıklar, sonuç’ alt başlıkları ile yapılandırılmalıdır.

Özette yapılandırma istenmemektedir.

Olgu Sunumu

Metin ‘giriş, olgu sunumu, tartışma, sonuç’ alt başlıkları ile yapılandırılmalıdır.

Özette yapılandırma istenmemektedir.

Editöre Mektup

Güncel, popüler konuları, tespitleri, farklı görüşleri, sorunlarını ve çözüm önerilerini içeren akademik düşünceleri konu edinen ya da dergide son 1 yılda yayınlanan makaleler hakkında eleştirel bakış açısı sunan yazılar olmalıdır.

Klinik Görüntü/Video

Tüm görüntüler ve videolar pozlama, odak, renk ve kontrast gibi özellikler açısından yüksek kalitede sunulmalıdır. Şeklin, basit bir tanımlayıcı başlığı ve ilgili teknik detayları içeren ve tüm etiketlenmiş yapıları anlatan kısa bir açıklaması olmalıdır.

Makale kategorilerine ilişkin sınırlamalar için Tablo 1’i inceleyiniz.



Etik ilkeler

SMJ en yüksek etik ve bilimsel standartlara sahiptir ve makalelerde ticari kaygı barındırılmamaktadır. Yayın Kurulu, Uluslararası Tıp Dergisi Editörler Konseyi (International Medical Journal Editors Council-ICMJE) ve Editoryal Etik İlkeler Komisyonu (Editorial Ethical Principles Commission-COPE) ilkeleri çerçevesinde çalışır.

Klinik araştırmalar için “WMA Helsinki Deklarasyonu-İnsanlar ile yapılan Tıbbi Araştırmalarda Etik İlkeler”, (deney hayvanları ile yapılan çalışmalar için “Hayvanlar ile yapılan Biyotıp Araştırmalarında Uluslararası Rehber İlkeler” ve “Laboratuvar Hayvanlarının Kullanımı ve Bakımı için Kılavuz” ile uyumlu olarak ilgili etik kurulu onayı alınmalıdır. Vaka raporları hazırlanırken hastanın mahremiyetine dikkat edilmelidir. Hastaların kimliğini tanımlayıcı bilgiler ve fotoğraflar, hastane kayıt numarası ve tarihler kullanılmamalıdır. Olgu sunumları için, “Bilgilendirilmiş Onam” alınmalıdır. Deneysel hayvan çalışmalarında, ağrı ve huzursuzluğu en aza indirgemek için yapılan işlemler yazının içinde açıklanmalıdır.

Yayınlanmak için gönderilen makalelerin daha önce başka bir yerde yayınlanmamış veya yayınlanmak üzere gönderilmemiş olması gerekmektedir. İntihal kuralları dergi tarafından takip edilmekte olup kabul edilebilir maksimum benzerlik oranı %20’dir.

Yayın politikası

SMJ yılda 3 sayı olarak (Nisan, Ağustos, Aralık) yayımlanır. Derginin dili hem Türkçe hem de İngilizce’dir. Açık erişim sağlanmaktadır. Dergide yayınlanan bilimsel eserlerin sahiplerinden değerlendirme sürecinin herhangi bir basamağında ücret talep edilmemektedir. SMJ’de yayınlanan makalelerdeki görüş ve sonuçların tüm sorumluluğu yazarlara aittir. Dergi editörleri ve yayın kurulu araştırma verilerinin güvenilirliği ve sonuçları ile ilgili herhangi bir sorumluluk kabul etmemektedir. Dergi, tüm yazarların makalelerinde yer alacak kendi ORCID tanımlayıcılarını sunmalarını önermektedir. Makalelerin değerlendirilmek üzere ‘smj@samsun.edu.tr’ mail adresine gönderilmesi rica olunur.

Dergide yayınlanan bilimsel eserlerin sahiplerinden değerlendirme sürecinin herhangi bir basamağında ücret talep edilmemektedir.